هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
متاسفانه محتوایی پیدا نشد
وال پست به عنوان نگه دارنده دیوار در ساختمان سازی از مهم ترین و تاثیر گذارترین مراحل اجرایی است که بر کیفیت سازه تاثیر زیادی دارد.
در این مقاله سعی داریم به توضیحی در خصوص معرفی وال پست، نحوه عملکرد اجرای آن، قیمت دستمزد و هزینه اجرای وال پست جدید و نکات مهم مربوط به ضوابط الزامات اجرایی وال پست بپردازیم پس تا پایان این مقاله همراه گروه مهندسی عمران و معماری پتروکو باشید.
والپست جدید چیست؟
وال پست (wall post) کلافی است که در طول های مشخص برای یکپارچه عمل نمودن دیوار بکار می رود و در مفهوم به معنای نگه دارنده دیوار و به ۲ صورت قائم و افقی می باشد که سبب درگیری دیوار با اسکلت و در نتیجه استحکام دیوار خواهد شد. به نحوی که دیوار میان قاب سازه ای در داخل صفحه آزادانه حرکت کند و نیروی حاصل از زلزله را به قاب اصلی وارد نکند و در حرکت خارج صفحه مانع حرکت دیوار می شود و در نتیجه موجب استحکام دیوار خواهد شد.
دو سر این اجزای قائم ( که معمولا” نبشی ۶ یا ۵ انتخاب می شوند ) باید به گونه ای مناسب در کف و سقف مهار گردند. لبه قائم تیغه ها نباید آزاد باشد این لبه ها باید به یک تیغه دیگر یا یک دیوار عمود بر آن بوسیله بست U شکل ، یا یکی از اجزای سازه یا ستونکی که به همین منظور از فولاد، بتن آرمه یا چوب تعبیه می شود، باید اتصال کافی داشته باشد. و اعضائ قائم در زمانی که دهانه شما بزرگ باشد از روی تیر طبقه پایین به زیر تیر طبقه بالا در دهانه جوش می شود .
والپست منقطع چیست؟
وال پست می تواند فلزی یا بتن آرمه باشد. وال پست های فلزی معمولا بصورت پروفیل نبشی ، ناودانی و یا قوطی می باشد. این المان که معمولا به صورت یک تیر-ستون طراحی می گردد، در انتهای سالن های صنعتی و به طور کل فریم های با دهانه بالا که انتهای آن با دیوار پوشش می گردد، قرار می گیرد. ستونک می تواند از یک ناودانی حداقل نمره ۶ یا معادل آن از فولاد ، بتن آرمه یا چوب تشکیل شده باشد اگر طول تیغه پشت بند کمتر از ۱.۵ متر باشد ، از لبه آن می تواند آزاد باشد.
وظیفه (wall post) ها انتقال نیروهای حاصل از باد و زلزله از دیوار به فریم می باشد که موجب عدم تخریب دیوار می گردد. به طور عمومی اتصال آن در انتهای متصل به فریم به صورت لوبیایی جهت مراحل نصب و بر روی فونداسیون به صورت مفصل می باشد.
محاسبه قیمت اجرای وال پست و قیمت انواع والپست به قیمت تمام شده متریال استفاده شده در آن و همچنین به قیمت اجرت نصب آن بستگی دارد. با توجه به این که اجزای تشکیل دهنده این وال پست ورق های فولادی است، قیمت تمام شده قطعات وال پست وابسته به قیمت روز ورق در بازار می باشد.
اما به صورت میانگین قیمت وال پست منقطع ورق ۲ میل برای ستون ها بین ۶۰ تا ۷۰ متغییر بسته به قیمت ورق سیاه می باشد و این قیمت برای زیر تیرها با توجه به نصف شدن طول ناودانی تقریبا نصف می شود.
این قیمت برای قطعات یو شکل و اچ شکل انتهای آزاد دیوارها و وسط دهانه ها در حدود ۴۰۰ تا ۶۰۰ می باشد.
تمام قیمت ها بر اساس ورق ۲ میل محاسبه شده که حداقل ضخامت ورق می باشد و ضخامت کمتر از آن مورد تایید نیست و اکثر پروژه ها از ورق با ضخامت ۲ استفاده می شود.
طول آزاد دیوار خارجی در پلان نباید از ۴ متر و ارتفاع آزاد آن ۳.۵ متر بیشتر در نظر گرفته شود.دیوارهای با طول بیشتر از ۴ متر باید از عضو قائم با مقطع فولادی یا بتنی به عنوان تکیه گاه جهت مهار خارج از صفحه دیوار (وادار) و در دیوارهای با ارتفاع بیش از ۳.۵ متر باید با استفاده از عضو افقی با مقطع فولادی یا بتنی (تیرک) ارتفاع آزاد را کاهش داد.
تبصره ۱: دیوارهای خارجی که تمام ارتفاع طبقه را پوشش نمی دهند (دیوار کوتاه)، به خصوص در ساختمان های بتنی،همواره باید از قاب سازه ای جدا شوند. زیرا در غیر این صورت می تواند باعث تشکیل “ستون کوتاه” در سازه شود.
خرابی تیغه ها در زلزله یکی از عوامل اصلی آسیب رسان بوده است. به علاوه در حالاتی که از تیغه ها به عنوان مهار جانبی برای لوله کشی، اتاقک های الکتریکی، قفسه ها یا دیگر اعضای غیرسازه ای استفاده می شود، خرابی تیغه ها ممکن است باعث آسیب رساندن به این تاسیسات شود. تیغه های داخلی باید مانند دیوارهای خارجی از سقف و ستون ها جداسازی شوند.
فواصل جداسازی دیوار ها از قاب باید توسط مواد تراکم پذیر مناسب از قبیل پشم سنگ ضد رطوبت پر شود. مانند دیوار های خارجی در دیوار های داخلی نیز توصیه می شود برای جلوگیری از ترک خوردگی در نازک کاری از یک لایه شبکه الیاف یا رابیتس بر روی مواد تراکم پذیر استفاده شود. در بیمارستان ها برای جلوگیری از ایجاد ترک خوردگی در نازک کاری، در گوشه های دیوار در هنگام زلزله لازم است از اتصالات کشویی سرتاسری در کناره ها و تراز سقف استفاده شود. در سایر ساختمان های با اهمیت بسیار زیاد استفاده از این ضابطه توصیه می شود.
فاصله جداسازی دیوار از ستون به اندازه ۰.۰۱ ارتفاع کف تا کف طبقه و فاصله جداسازی از سقف برابر با بیشترین دو مقدار ۲۵ میلی متر و حداکثر خیز دراز مدت تیر می باشد.
در این دیوارها باید از المان مسلح کننده میلگرد بستر مورب یا نردبانی برای دیوار های دارای ملات ماسه سیمان و از بست های فولادی منقطع یا پیوسته برای دیوار های دارای ملات بستر نازک و یا محصولات جدید مانند نوار های مش الیاف، جهت یکپارچه سازی و حفظ پیوستگی دیوار استفاده نمود. در دیوار های با ارتفاع کمتر از ۳.۵ متر لزومی به اجرای وادار انتهایی در نزدیکی ستون نمی باشد.
اتصال دیوارها به سازه باید به نحوی انجام شود که در اثر خیز تیرهای زیر و بالای دیوار، جابجایی نسبی طبقات و یا عوامل وارد آورنده نیروی خارج از صفحه از جمله زلزله، باد و …، قطعه دیوار پایدار بماند و عملکرد آن حفظ شود و از ایجاد ترک شدید در دیوار جلوگیری نماید. در این بند نمونه هایی از اتصالات مورد قبول ارائه شده است.
در صورتی که طول دیوار از مقادیر مجاز براساس طراحی (حداکثر ۴ متر) بیشتر شود، از عضو قائم با مقطع فولادی یا بتنی (وادار) به عنوان تکیه گاه جهت مهار خارج از صفحه دیوار و اجزای مسلح کننده آن استفاده می شود. وادار باید به نحو مناسبی به کف سازه با اتصال به صورت مفصلی متصل شود ولی اتصال آن در زیر تراز سقف باید در راستای داخل صفحه به صورت کشویی باشد تا امکان جابجایی درون صفحه دیوار فراهم شود. در دیوارهای خارجی روی سطح وادار باید به وسیله پشم سنگ ضد رطوبت برای عایق بندی پوشانده شود و بر روی آن یک لایه مش الیافی یا رابیتس برای جلوگیری از ترک خوردگی نازک کاری اجرا شود.
در دیوارهای غیرسازه ای در فواصل بین ستون ها برای مهار خارج از صفحه دیوارها بسته به نوع و طول دیوار، ممکن است نیاز به وادار باشد. برای انتقال بار به وادار استفاده از اتصالات جوشی یا پیچی و نظایر آنها به وادار مجاز است ولی نباید از مقاومت اصطکاکی ناشی از بارهای ثقلی استفاده شود. دیوار با توجه به بارهای وارده و شرایط لبه های آن در بالا (زیر سقف) و دو لبه قائم دو طرف دیوار و شرایط مرزی زیر (روی کف) کنترل شوند و بر این اساس حداقل طول دیوار که نیاز به مهار با استفاده از وادار دارد محاسبه شود. فواصل وادارها را می توان بر پایه محاسبه ظرفیت خمشی پانل دیوار با فرض شرایط تکیه گاهی لبه ها و با اعمال بار وارد بر دیوار تعیین نمود. باید توجه نمود که جزییات ارایه شده در این پیوست شرایط مفصلی را تأمین می کند. این کنترل برای دیوارهای بلوکی به صورت دال دو طرفه براساس ضابطه شماره ۸۱۹ مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی انجام می شود. دیوار بلوکی در فاصله بین وادارها با میلگرد بستر یا تسمه های فولادی مسلح می شود.
در دیوارهای با ارتفاع بیش از ۳.۵ متر باید با استفاده از عضو افقی با مقطع فولادی یا بتنی (تیرک) ارتفاع آزاد دیوار را کاهش داد. در این حالت برای اینکه جداسازی دیوار از قاب سازه ای به نحو مناسب انجام شود، نیاز به اجرای وادار انتهایی برای نگه داشتن تیرک می باشد (جهت عدم ایجاد مانع برای تغییر شکل تیر در ناحیه مفصل پلاستیک وادار انتهایی باید حداقل در فاصله یک متری از بر ستون باشد) نحوه اجرای تیرک به این صورت است که تیرک باید به صورت کامل بر روی دیوار بنشیند. و بار ثقلی دیوار فوقانی نباید به تیرک منتقل شود. اتصال انتهای تیرک به ستون نیز باید به صورت نشیمن با قابلیت جابجایی در راستای دیوار باشد. در دیوارهای یک سر ازاد به طول بیش از یک و نیم متر نیاز به وال پست با اتصال فوقانی تلسکوپی هست.
دسته بندی:
مقالاتاز جدیدترین اخبار، دانستنی ها، جشنواره ها و قیمت ها اطلاع پیدا کنید.
(در ساعات کاری)
دیدگاهتان را بنویسید